Új felismerés az emberiség történetében (Csihák György)

2014.08.12 22:39

Der Standard/Oxford

Régóta ismeretes, hogy a modern ember, de az elődje is Afrikából indult útjára. Ezt az afrikai származási elméletet számos csontlelet igazolja. Az első ilyen kivándorlónak a Homo erectust tartják, 1,8 millió évvel ezelőtt.
Az eddigi eredmények szerint, a második kivándorló csoport, a Homo sapiens ezelőtt hatvanezer évvel indult és benépesítette a Földet. Ezt bizonyítják nemcsak történelem előtti leletek, hanem az újabb genetikai vizsgálatok eredményei is.
Nem a tényt, hanem időzítését vonja most kétségbe Petraglia Michael az oxfordi egyetem kutatója. Indiai és ausztrália kutatókkal az Arab Félszigeten olyan kőszerszámokat tárt fel, amelyeket a Toba vulkán hamuja takart be hetvennégyezer évvel ezelőtt. Amiből viszont arra lehet következtetni, hogy ez a kivándorlás Ázsia irányába hetven-nyolcvanezer évvel ezelőtt történhetett. A kőszerszámok készítési módjából Petraglia arra a következtetésre jutott, hogy nem készíthette a neandervölgyi ember.
A legtöbb szerszámot belterületen, a tengerparttól többszáz kilóméterre találták. Ez viszont azt jelenti, hogy a vándorlás nem primitív hajókon, hanem gyalogosan történt. Könnyen lehetséges, mert az Arab Félsziget akkoriban nem kietlen puszta, hanem folyókkal, tavakkal gazdag vidék volt.


Csihák György